İnebolu hangi Türk boyundan?
İnebolu, Türkiye’de Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Geleneksel yerel mimarinin birçok örneğine sahip Karadeniz kıyısındaki bir liman kentidir. İnebolu çevresindeki yerleşimlerin tam olarak ne zaman başladığı bilinmemekle birlikte, ilçenin Lidya döneminde Sinop’un bir parçası olarak kurulduğu tahmin edilmektedir.
İnebolu hangi ildedir?
İLÇELER: Kastamonu İli İlçeleri; Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Taşköprü ve Tosya.
İnebolu’nun eski adı nedir?
O zamanlar adı Abunoteichos’tu. Bu isim “her yere hakim bir kale” anlamına geliyordu. Bu isim MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Marcus Aurelius döneminde “Ionopolis” (İyonya şehri) olarak değiştirildi.
İnebolu’nun neyi meşhur?
Ne yenir: İnebolu yahnisi, etli ekmek, İnebolu kuyu kebabı, haluşka, mevsimine göre taze balık, su böreği, ev baklava, kaşık helva, çekme helva ve tahin helvası.
Kastamonu halkı nereden geldi?
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresine yerleştiği gibi, Alpı, Alpağut, Danişmendli, Kıpçak, Karluk, Çiğil ve Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu’ya yerleşmişlerdir.
Salur boyu Alevi mi?
Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.
Gaşka Türkleri kimdir?
Tarih öncesi çağlardan sonra Kastamonu ve çevresinin bilinen en eski yerleşimcileri Gaslar (Gaşka Türkleri) olarak bilinmektedir. M.Ö. 2000-1300 yılları arasında hüküm süren Gaslar, Mısırlılar, Suriyeliler ve Hititler ile siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler kurmuşlardır.
Kastamonu’da eskiden kimler yaşamış?
Kastamonu’nun bilinen tarihi Hitit İmparatorluğu ile başlar. Bu topraklar M.Ö. Hititlerden sonra Frigya ve Lidya krallıklarının hakimiyetine girmiştir. 4. yüzyılda Persler tarafından fethedilmiştir.
İnebolu’ya neden madalya verildi?
Bu olay, 1925 yılından itibaren her 12 Şubat’ta düzenlenen törenlerde şehrin İstiklal Madalyası’nın bayrağa törenle bağlanmasıyla yeniden canlandırılmıştır. İnebolu kayıkçılarının çabaları ve başarıları nedeniyle İnebolu, 9 Nisan 1924’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.
İnebolu’da deniz var mı?
İlimiz 170 km’lik kıyı şeridiyle Karadeniz’in en uzun kıyı şeridine sahiptir. Deniz kıyısında Cide, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin olmak üzere toplam 6 ilçe bulunmaktadır.
İnebolu’nun kaç köyü var?
Kastamonu’ya yaklaşık 93 km uzaklıkta bulunan İnebolu’da 145 mahalle ve 81 köy bulunmaktadır. İnebolu hem dağların hem de sahilin arasında yer aldığından köyler dağınık ve çok sayıdadır.
İnebolu’nun nüfusu ne kadar?
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nin son verilerine göre ilçemizin toplam nüfusu 20’dir.
İneboludan ne alınır?
Pazarda İnebolu’da yetişen kuşburnu, böğürtlen, sarı hurma, fındık, kivi, Malta eriği, yabani çilek, dut, incir, kiraz, erik, kestane gibi ürünler ve kendine özgü doğal kokulara sahip şiş ve domates gibi sebzeler sunulmaktadır. Bölgede her çeşit salatalık ve yeşil biber satılmaktadır. Bal, pekmez, peynir, tereyağı, lor peyniri, süzme yoğurt, tarhana, ıhlamur, …
İnebolu’da ne var?
İnebolu gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerler: İnebolu Kent Müzesi, İnebolu Çarşısı, Özlüce Köyü, Geriş Tepesi Harabeleri, Apaş Tepesi Harabeleri, Nezihe Battal Kültür Evi, Pembe Köşk, Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı, İnebolu Türk Ocağı ve Gürleyik Şelalesi.
Kastamonu ile İnebolu arası kaç kilometredir?
Kastamonu ↔ İnebolu 65,1 km. Kastamonu ↔ Küre 46,6 km. Kastamonu ↔ merkeze 9,6 km. Kastamonu ↔ Pınarbaşı 60,7 km.
Kastamonulular hangi Türk boyundan?
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağı’nda Avşar (Afşar) isminde 9 yerleşim yeri vardı. Bu yüzyılda Kastamonu Sancağı’ndaki Oğuz boyları arasında yerleşim yeri isimlerinin çoğunun Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkat çekici bir bulgudur.
Sinop Türkleri hangi boy?
Çepniler esas olarak Doğu Karadeniz bölgesine yerleşmişler ve bu bölgenin Türkleşmesinde rol oynamışlardır. Çepniler; özellikle Güvenç Abdal olmak üzere 1071’den itibaren Anadolu’nun iskânında ve 1277’den itibaren Sinop’tan Trabzon’a kadar Karadeniz bölgesinde görev almışlardır.
Hangi boydan olduğunu öğrenme?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
İnebolu’ya cephane nereden geldi?
Anadolu’ya en yakın limandı. Bu nedenle lojistik üs olarak kullanılıyordu; Doğu Cephesi, İstanbul, Bulgaristan, Romanya ve Sovyetler Birliği’nden gelen mühimmat İnebolu limanına boşaltılıp Anadolu’ya aktarılıyordu.