Dava ne zaman derdest olur?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda, bir davanın koşullu bekleme süresi, aynı davanın daha önce açılmış ve devam eden hali olarak tanımlanabilir. Bu nedenle, devam eden bir davada nihai bir karar verilinceye kadar bu dava beklemede kabul edilir.
Derdest kelimesi ne anlama gelir?
Dava için kullanılan “bekleyen” terimi, davanın hala yargılanmakta olduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, “bekleyen” durumu, aynı konu, sebep ve taraflara sahip bir davanın geçmişte açılmış olması ve şu anda aynı veya başka bir mahkemede yargılanıyor olması anlamına gelir.
Takibin derdest olması ne demek?
“Bekleyen dosya”, bir davanın hala yargılanmakta olduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, konu hakkında bir karar verilmediği ve kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir. Dosyanın hala mahkemede beklemede olması, dosyanın kapatılmamış olması ve kesin bir karar verilmemiş olması koşullarına karşılık gelen bir kavramdır.
Derdest ne demek idari yargı?
Bir davanın beklemede olması, idari yargıda olduğu gibi, hukuk yargılamasında da kamu düzeni gereğidir. Buna göre, taraflarca yargılamanın herhangi bir aşamasında gündeme getirilebilir veya hakim tarafından resen değerlendirilebilir. Kanaatimizce, bekleme durumu, kesin hüküm gibi, ilk soruşturmada incelenmesi gereken konulardan biridir.
Derdestlik durumunda ne karar verilir?
Davanın derdest olması, taraflar arasında bu konuda var olan uyuşmazlığın henüz tam olarak karara bağlanmamış olması anlamına gelir. 21. “Devam eden” (devam eden dava), yargılamanın başlangıcından hüküm verilinceye kadar geçen süreci, hükmün kesinleşmesine kadar geçen süreci, devam eden süreci ifade eder.
Derdest dosya ne demek hukuk?
I. İÇ HUKUKTA İSTİNAF KAVRAMI Bu tanımlara göre, İSTİNAF; tarafları veya konuları tarafından daha önce başlatılmış ve halen görülmekte olan bir davaya ilişkin olarak aynı mahkemede veya başka bir mahkemede yeni bir İSTİNAF başvurusunda bulunulması anlamına gelir.
Derdest olmuş ne demek?
Hukukta, “bekleyen” terimi “dava” için kullanılır. Dava için kullanılan “bekleyen” terimi, davanın yargılanmakta olduğu anlamına gelir. Başka bir deyişle, “bekleyen” durumu, aynı konu, sebep ve taraflara sahip bir davanın geçmişte açılmış olması ve şu anda aynı veya başka bir mahkemede yargılanmakta olması anlamına gelir.
Karara Derdestlik ne demek?
Bekleme süresi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114/1-ı maddesinde dava şartı olarak düzenlenmiştir; çünkü “aynı dava daha önce açılmamış olup yargılaması devam ediyor olması” ve tarafların, davanın sebebinin (vakıaların) ve davanın konusunun (davanın sonucunun) aynı olması nedeniyle dava açılamaz. Yani dava ikinci kez açılamaz.
Istinaf aşamasındaki dosya derdest midir?
İlk dava karara bağlanmışsa ancak bu karara karşı itiraz ve kanun yolu süresi henüz geçmemişse veya itiraz veya temyiz başvurusu yapılmışsa ancak inceleme henüz tamamlanmamışsa, ilk dava hâlâ derdest sayılır.
Derdestlik itirazı nereye yapılır?
İlamlı icra takibinde bekleyen temyiz Bu konudaki başvurular, icra emri borçluya usulüne uygun olarak tebliğ edildikten sonra 7 gün içinde icra mahkemesine yapılmalıdır. Adli icra işlemlerinde, icra takibi temyiz üzerine resen sona erdirilirken, ilamlı icra işlemlerinde bunun için mahkeme kararı gerekir.
İcra takibi kaç yılda zaman aşımına uğrar?
Bize sıklıkla bu sorular sorulur. Bir yıl boyunca hiçbir işlem yapılmazsa, icra dosyası silinir. Ancak bu bir yıllık süreden sonra, dosya 10 yıl içinde yenilenebilir.
Takibin iptali hangi hallerde istenebilir?
İcra takibinin geri ödeme için sona ermesi için üç koşul vardır. İlk koşul, kovuşturmanın sona ermesi için borcun, faizin ve tüm masrafların sona ermesidir. Bunlardan bazıları sona ererse, öncelik kısmi borç hafifletmesidir. İkinci koşul, borcun kovuşturma tamamlandıktan sonra sona ermesidir.
Soruşturmanın derdest olması ne demek?
Bu tanıma göre “bekleyen” ne demektir; Bir tanımı şu şekilde yapılabilir: Daha önce bir kez açılmış ve halen görülmekte olan bir dava aynı veya başka bir mahkemede ikinci kez açılırsa, daha sonra açılmış olan dava hiç açılmamış sayılır ve başvurunun usul yönünden reddine karar verilir.
Derdestlik ne zaman sona erer?
Bekleme süresi, davanın yargılamadan kaldırıldığı tarihten itibaren 3 ay ile sınırlı olmalıdır. Bu süre aşağılayıcıdır. Ancak, bu hükümler otomatik olarak yürürlükten kaldırılır ve davanın açılmamış sayılması için gereken koşullar karşılandığında geçerliliğini yitirir. Zamanaşımı süresi de geçerliliğini yitirir.
Davanın incelenmeksizin reddi ne demek?
Bu nedenle, davanın incelemesiz reddedilmesi kararı, davanın reddedilmesi kararıdır. Uygulamada, incelemesiz reddetme gerekçeleri olduğunda, kararın usule ilişkin olduğunu belirtmek için “davanın incelemesiz reddedilmesi” kararı verilir. Aynı durum, ehliyetin geri alınması ve zaman aşımı durumunda da geçerlidir.
Geri alınan dava derdest kalır mı?
Dava daha fazla takip edilmediği için (üç ay daha) derdest kalır; ancak, davadan vazgeçilirse (ve mahkeme bu nedenle davanın kapatılmasına karar verir ve bu karar kesinleşirse) dava artık derdest olmaz.
Istinaftaki dava derdest mi?
Bu yargılamanın açıldığı tarihte ilgisiz olduğu değerlendirilen dosyadaki karar henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte, Bölge Adliye Mahkemesinin karar tarihinden önce kesinleşmiş olup, istinaf incelemesi sırasında önceki davadan dolayı açılmış bir dava bulunmamaktadır.
Usulden redde Derdestlik olur mu?
Ancak, ilk davada eksiklik bulunması ve ilk davanın usul yönünden reddedilmesi halinde, ret kararının kesinleşmesine kadar ilk davanın görülmesine devam edilir.
Dava kaç yıl sonra düşer?
Dava zamanaşımı süresi: Dava zamanaşımı süresi: 18 yaşını doldurmuş kişiler, 5 yıl veya daha az hapis veya para cezasını gerektiren suçlar, 8 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlar, 15 yıl, 20 yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlar20 yıl14 satır daha15 Ocak 2024