Ahilik teşkilatı nedir, görevleri nelerdir?
Ahilik Teşkilatı, 13. yüzyılda ortaya çıkan ve Moğol istilasından kaçan Türkler tarafından Anadolu’da kurulan bir tüccar örgütüdür. Bu örgütün amacı, Anadolu’daki Türk zanaatkarların hayatta kalmasına yardımcı olmaktır. Örgütün en önemli unsuru dayanışma ve kardeşliktir.
Ahilik teşkilatının vazifeleri nelerdir?
Selçuklular döneminde Ahilik teşkilatı ekonomik ve ticari faaliyetlerinin yanı sıra askeri ve siyasi alanda da aktif olmuş, Bektaşi ve Yeniçeri Ocağı gibi Osmanlı Beyliği’nin kuruluşunda ve güçlenmesinde etkin rol oynamıştır.
Ahilik teşkilatının 6 temel ilkesi nedir?
– Nefsine hakim olmak – Yaratıcının emirlerine uyup yasaklarından kaçınmak – Yumuşak huylu, yardımsever ve cömert olmak – Misafirperver olmak – Başkalarına karşı konuşmamak – Hak ve adaletten yana olmak – Zayıfların haklarını almalarına yardımcı olmak Ahiliğin hedefleri arasındadır. Güçlü olmaktan haksızlığa düşmek.
Ahilik ilkeleri nelerdir 5 tane?
Son Yazılar. Türk milletinin temel değerlerinden biri olan Ahilik, dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve kanunlara uyma, ticarette ve insanlar arasındaki sosyal ilişkilerde saygılı, şefkatli ve neşeli davranma gibi ilkelere dayanan bir yaşam tarzıdır.
7. sınıf sosyal bilgiler ahilik teşkilatı nedir?
Ahilik, hem toplumsal hem de kültürel yapıya ait bir terim olup; birbirini seven, birbirine saygı gösteren, birbirine yardım eden, yoksulları gözeten, ihtiyaç sahiplerine ev sahipliği yapan, çalışmayı kutsal sayan, ibadet olarak gören, dinî ve ahlâkî kurallara sıkı sıkıya bağlı tüccar ve zanaatkârların oluşturduğu işletme örgütü anlamına gelir.
Ahilik törenleri nelerdir?
AHİLİK TÖRENLERİ AHİLİKTE MESLEKİ GELİŞİM TÖRENLERİ Ahilik sisteminde mesleki eğitim; çıraklık, kalfalık dönemi, ustalık dönemi olmak üzere dört bölüme ayrılır. … ÇIRAKLIK İŞARETLERİ … KALIP KESME TÖRENİ … USTALIK İŞARETLERİ VE TERAZİ TAKMA.
Ahilik’in kurucusu kim?
Ahî EvranAhîlik / Kurucu
Ahilik fonksiyonları nelerdir?
Ahilik teşkilatı temel sosyal işlevleri bakımından. Bu işlevler şunlardır: Bunları dini işlev, ahlaki işlev, siyasi işlev, ekonomik işlev ve sosyolojik işlev olarak sıralayabiliriz.
Ahilik ilkelerini bilmek neden önemlidir?
Ahilik ilkeleriyle esnaflar öncelikle kendi aralarında birliği sağlayacak, bu birlik zamanla tüm topluma yayılacak ve ülkemizde milli birlik ve beraberliğin oluşmasına yol açacaktır. Ahilik yeniden canlandırılarak küresel krizlerin etkisi en aza indirilecektir.
Ahilik 7 kuralı nedir?
Tokluk ve lezzet kapısını kapat, zühd kapısını aç, insanların tarafının kapısını kapat, Allah tarafının kapısını aç, hezeyan ve hezeyan kapısını kapat, ilim kapısını aç, yalan kapısını kapat ki hakikat kapısını aç.
Ahilik nedir 9?
Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu’da kurulan bir tüccar örgütüdür. “Ahi” kelimesinin gerçek anlamı “cömert, kardeşçe, cesur, genç adam”dır. Aynı zamanda yüzlerce yıllık bir değer sistemine de karşılık gelir.
Meslek ahlaki ilkeleri nelerdir?
Mesleki yaşamda etik davranış: Adalet. Eşitlik. Dürüstlük ve bütünlük. Tarafsızlık. Sorumluluk. İnsan hakları. Sadakat. Hoşgörü. Daha fazla makale…
Ahilikteki kurallar nelerdir?
Ahilikin 7 KuralıAçgözlülüğü bırak ve cömert ol. Baskıcı olmak yerine sıcak ve nazik davran.Açgözlülükten uzak dur ve kanaatkar ve tatmin olmuş ol.Nefsin arzularına tokluk ve zevk kapısını kapat.İnsanların değil, Tanrı’nın tarafında ol.Bilgi sahibi ol. Daha fazla makale…
Ahi teşkilatının özellikleri nelerdir?
Türklerin doğasında bulunan yiğitlik, yardımlaşma, dayanışma, cesaret, kahramanlık, örgütlenme ve misafirperverlik gibi kültürel özellikler, Ahiliğin Türkler arasında bir medeniyet hareketi olarak yayılmasına katkı sağlamıştır.
Ahilik evrensel değerleri nelerdir?
Ahilik teşkilatının ahlaki eğitiminin dört temel ilkesi iffet, cesaret, bilgelik ve adalet; sekiz değer ilkesi ise cömertlik, tövbe, doğruluk, liderlik, tevazu, emniyet, sadakat ve nasihattir.
Ahiliğin kurucusu kim?
Ahî EvranAhîlik / Kurucu
Ahilik teşkilatında ne yapılır?
Ahilik, genel olarak karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı, iş hayatında etik kurallara dayalı bir esnaf örgütlenmesi modelidir. Ahiliğin amacı; İslam inancını Türk örf ve adetleriyle birleştirerek bireyin dini, ahlaki, sosyal ve mesleki gelişimini sağlamak, böylece toplumsal denge ve barışı sağlamaktır.
Ahilik kelimesinin anlamı nedir?
Ahilik kelimesi; cömert, cömert anlamına gelir. Bin yıl önce Türkçe’de kullanılan “akı” kelimesinin zamanla değişerek “ahi” haline geldiği düşünülmektedir. Ayrıca Arapça kökenli “kardeş” anlamına gelir.
Ahi teşkilatına kimler üye olabilir?
Ahi olmak için bir mesleğe sahip olmak gerekiyordu. Yani Ahi teşkilatına katılmak isteyen kişinin bir mesleğe sahip olması gerekiyordu ve çocukların da bir meslek öğrenmek için çabalaması gerekiyordu. Çırak veya kalfa olmak isteyen çocuklar, anne babalarının izni ve inisiyatifi ile Ahi teşkilatına başvurabiliyorlardı.